maanantai 25. helmikuuta 2008

VIRSUJALKAINEN VAPAHTAJA

Kuokkalan patruuna Julius Johnson (1845–1923), kartanon rakennuttaja, kauppaneuvos, vietti hopeahäitään Hilda-rouvansa kanssa vuonna 1889. Paikalle oli kutsuttu koko Jyväskylän kerma. Kyseessä oli valtakunnallisestikin merkittävä seurapiiritapahtuma. Samalla kertaa juhlittiin näet patruunan tyttären Sigridin ja pojan Allanin häitä. Johnson oli vaikutusvaltainen mies. Hän toimi kaupungin valtuusmiehenä, oli kauden valtuuston puheenjohtajanakin ja myös tarkastuslautakuntaan hän jossain vaiheessa kuului.

Hopeahäittensä kunniaksi Johnson lahjoitti rahat kaupunginkirkon alttaritauluun. Köyhä kaupunkiseurakunta riemastui, mutta riemu jäi lyhytaikaiseksi. Seurasi pitkä ja repivä riita itse taulusta. Johnson nimittäin halusi taulun tilattavan Eero Järnefeltiltä. Järnefeltin maalaus ”Jeesus kulkee vetten päällä” ei kuitenkaan kaupunkilaisille kelvannut, silloin. ”Mikään virsujalkainen Kristus” ei ollut sopiva kaupungin kauniiseen kirkkoon.

Alttaritaulun osti sittemmin maaseurakunta kirkkoonsa Taulumäelle. Kun seurakuntien yhdistymisen myötä Taulumäen kirkosta tulee Jyväskylän kaupunginkirkko, patruuna Johnsonin lahjoitus on siellä mihin hän sen halusikin, tosin 120 vuotta aiottua myöhemmin.

Julius Johnson ansaitsisi tulla muistetuksi vaikka nimeämällä katu, tie, puisto, aukio, tori tai risteys hänen mukaansa ja tietysti Kuokkalassa. (Maaliskuun Kuokkanen, pääkirjoitus)

Lähde: Jorma Tuomi - Nikula, Kuokkalan patruuna, Julius Johnsonin elämä, Virsujalkainen Vapahtaja s. 68, 2007

Muuten olen sitä mieltä,
-että Yliopistonkadun laboratoriopalvelut on siirrettävä katutasoon.

Ei kommentteja: